RSS

Gempa mengubah paksi bumi?

03 Mar

Gempa bumi yang melanda Chile baru-baru ini telah menganjakkan bumi dari paksinya dan memendekkan masa. Gempa yang mencatat 8.8 pada skala Richter telah memendekkan masa bumi sebanyak 1.26 millisaat.

Gempa ini telah menganjakkan paksi bumi lebih kurang 3 inci dari kedudukan asalnya. Perkara yang sama turut berlaku ketika gempa melanda Sumatra pada tahun 2004. Gempa yang menyebabkan tsunami pada tahun tersebut telah mengubah paksi bumi sebanyak 2.8 inci dan memendekkan masa bumi sebanyak 6.8 mikrosaat.

Gempa di Chile lebih kuat kesannya kepada paksi bumi kerana lokasi pusat gempanya terletak di tengah latitud bumi berbanding dengan gempa di Sumatera yang berpusat di garisan Khatulistiwa.

Marilah kita dapat renungkan kejadian ini sebagai amaran dan peringatan daripada Allah, padaNya segala pengetahuan tentang alam semesta. Renungkanlah maksud firman Allah di dalam surah al-Fathir:

“Sesungguhnya Allah menahan dan memelihara langit dan bumi supaya tidak berganjak dari peraturan dan keadaan yang ditetapkan baginya; dan jika keduanya (ditakdirkan) berganjak maka tidak ada sesiapa pun yang dapat menahannya daripada berlaku demikian selain dari Allah. Sesungguhnya Dia Maha Penyantun lagi Maha Pengampun” Al-Fathir:41

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on March 3, 2010 in Uncategorized

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: