RSS

Menangis ketika mengupas bawang?

30 Sep

Bersedihkah kita apabila kita mengupas bawang? Ia adalah reaksi semulajadi kerana apabila bawang dikupas, ia akan mengeluarkan enzim yang mengeluarkan sejenis gas (propanethial sulfoxide). Ketika gas itu sampai ke mata, ia akan menyebabkan air mata kita mengeluarkan sulfurik asid yang lemah. Mata akan menjadi sakit dan otak akan mengisyaratkan supaya lebih banyak airmata dikeluarkan. Lagi banyak kita potong bawang, lagi banyak kita menangis.

Kurangkan kadar menangis itu dengan menyejukkan bawang di dalam peti ais sebelum dipotong. Ia akan melambatkan proses menangis🙂 Konsentrasi enzim yang tinggi tertumpu pada bahagian bawah bawang. Potong bahagian tersebut akhir sekali untuk mengelakkan kita menangis terlalu awal🙂

 
1 Comment

Posted by on September 30, 2010 in Uncategorized

 

One response to “Menangis ketika mengupas bawang?

  1. Anis

    October 20, 2010 at 4:44 pm

    Cara lain untuk elak pedih mata bila mengupas bawang ialah dengan mengupasnya di dalam air. Caranya, masukkan bawang ke dalam bekas penuh berisi air. Kemudian kupas la bawang satu persatu di dalam air itu. Mudah kan?

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: